Ligan

Ligan
Åke, Lars-Gunnar, Jörgen och Alar
Foto: Marie Thulin

Jörgen berättar: LIGAN kom ur INKA som bestod av Åke Hallman gitarr, Lars-Gunnar Larsson bas och Jörgen Larsson på trummor. Vi inspirerades främst av The Cream och var nog de första i Eskilstuna som improviserade och jammade i låtarna, precis som Clapton. Bruce och Baker…men oerhört mkt sämre förstås. Innan oss var det mest band som spelade så ljudtrogna covers som möjligt. Alar Suurna (senare känd som ljudtekniker på SVT, egen skivstudio och bl a Roxettes ljudkille) kom med väldigt tidigt under 1970 som organist (först Farfisa och sedan Hammond B:3).

Under 1971 bytte INKA namn till först REPSLAGARLIGAN och därefter LIGAN då en arrangör tyckte att det förra namnet innehöll för många bokstäver och därmed blev för dyrt i annonser.


Repslagarligan i Kivik 1971.

LIGAN spelade (enligt mina anteckningar ofta på fritidsgårdar) t ex på den i Oxelösund som var Sveriges största räknat utifrån antal sålda gårdskort (på tidigt 70-tal) vid fyra tillfällen och jag bifogar en sidoanteckning: ”kopplingen pajade på bussen, fick köra utan koppling dit och hem, väldigt besvärligt men va fan”?.

Lars-Gunnar och jag kom från The TRIP (vi spelade faktiskt förband åt The Who i Eskilstuna sporthall 5 maj 1967) och därefter Capability Brown med bland andra ”Beatles Per” från Mack Music. Per hette senare Rognestam och numera Douhan i efternamn.

Angående LIGANs influenser så stod vi med ett ben i den tidiga progg-rörelsen med egna tolkningar av t ex Griegs Bergakungens sal (temat satt i Alars Hammond B:3). Men vi körde mycket som funkade på dåtidens danslokaler, låtar som The Letter-Boxtops, Fire-Hendrix, Keops pyramid, Summer in the city-Lovin´Spoonful och rätt mycket blues + rock.

Gårdarna betydde jättemycket för oss, framförallt de första åren. Vi hade t ex en lång turné på Göteborgsgårdarna 1972 plus i Sörmland, Västmanland och i Stockholm.

LIGAN gjorde ca 140 spelningar fram till 1975. Några exempel på spelplatser: de flesta fritidsgårdar i Sörmland, Sommarfestivalerna i mellansverige, förortsgårdarna i Stockholm, FYRAN förstås vid Stureplan ett antal gånger, Lucidor – det legendariska musikstället i Eskilstuna på Nygatan, Porrmarknaderna i t ex Kivik, Sjöbo, Skänninge, Virserum i fem somrar, ett antal fängelser och folkhögskolor, Scotch of S:t James och Ivanhoe i Eskilstuna, Club Marina i Sundsvall, Källan i Gävle, Maltum i Katrineholm, Folkets hus i Karlstad, Gillet i Motala, Blå Valvet i Söderhamn, Stinsen och Engelen-Kolingen i Stockholm, förband åt Chickory Tip i Linköping, Galejan i Halmstad, Happy Music Hall i Karlskrona, Nya Pilgården i Filipstad, Bankiren och diskotek Ettan i Norrköping, Pub Stopet i Tranås m fl ställen. På en del av dessa nöjeslokaler och närliggande hotel hände saker som inte lämpar sig i tryck…så därför utesluts dessa beskrivningar.

LIGAN upplöstes i januari 1975, inte på grund av osämja, vi älskade varandra och hade alla spelat ihop i många år. Det berodde mer på att flera av oss ville prova nya inriktningar. Sista åren i LIGAN var sättningen Lars-Gunnar Larsson fenderbas och sång, Micke Somberg gitarr, Alar Suurna hammond och sång, Hans-Göte Louhelainen fender rhodes elpiano samt Jörgen Larsson ASBA-trummor.

Lars-Gunnar Larsson och Alar Suurna (som då hade övergått från organist till lovande trumslagare) hamnade i HAREM. Micke Somberg blev plastfabrikant och skogsägare i Ådalen, Louhelainen (numera Loelv) är faktiskt den enda som blev proffsmusiker, bl a med Adolfsson & Falk och tillsammans med allehanda jazzmusiker och egna skivor. Jörgen startade KALVDANS där också Lars-Gunnar Larsson, Björn Hultsten, Tommy Larsson och Ditte Moberg ingick. För Jörgen blev det sedermera ALLAN LADDS med Tom Holmlund och bröderna Bergström (med några välkritiserade vinyls). Idag finns Jörgen som time keeper i Born 53 (fyra CD-skivor och bl a 29 spelningar på Stampen i Sthlm). Se Youtube (Born 53 play Bob Dylan)

Jörgen Larsson

Medlemmar:

  • Alar Suurna - orgel
  • Åke Hallman - gitarr
  • Micke Somberg - gitarr
  • Hans "Vommel" Louhelainen - elpiano
  • Lars-Gunnar Larsson - sång, bas
  • Jörgen Larsson - trummor

(Tunasidan - http://come.to/tunasidan)